Centrum im. Adama SmithaPierwszy Niezależny Instytut w Polsce od 16 września 1989 roku

AKCJA GOSPODARCZA (oświadczenie)

Oświadczenie "Akcji Gospodarczej" w sprawie dwóch ustaw, mających wejść w życie 1 stycznia 1989r., które zdaniem autorów stanowią dobry krok w kierunku wolności gospodarczej.

Ustawa o podejmowaniu działalności gospodarczej liberalizować miała tryb zakładania prywatnych firm, zakładała ograniczenie sfer gospodarczych wymagających koncesji, zniesienie limitów zatrudnienia i obowiązkowego pośrednictwa organów zatrudnienia, niewarunkowanie zgody na podejmowanie działalności wstępnym spełnieniem wszystkich wymogów związanych z tą działalnością.

Jednak oświadczenie prócz uznania działań za ogólnie słuszne, zawiera również część krytykującą niektóre jej zapisy. mogące stanowić zagrożenie dla wolności gospodarczych. Autorzy zwracają uwagę na nie zapewnienie równoprawności wszystkich sektorów w dziedzinie opodatkowania, kretydów i dostępu do środków produkcji, niejednoznaczne uregulowanie zasad kwalifikacji i uprawnień osób prowadzących działalność gospodarczą, co może stwarzać groźbę interpretacji zawężających w aktach wykonawczych i praktyce urzędniczej.

Reddit icon
Technorati icon
Yahoo! icon
e-mail icon
Twitter icon
Facebook icon
StumbleUpon icon
Del.icio.us icon
Digg icon
LinkedIn icon
MySpace icon
Newsvine icon
Pinterest icon

Konferencja "Czy UE może być Stanami Zjednoczonymi Europy?"

W piątek 12 maja w jednej z sal Senatu RP miała miejsce konferencja zatytułowana: "Czy Unia Europejska może być Stanami Zjednoczonymi Europy?".

Głównym gościem spotkania był nieoficjalny kandydat na ambasadora Stanów Zjednoczonych przy Unii Europejskiej Ted Malloch. W konferencji uczestniczył również Prezydent Centrum im. Adama Smitha Andrzej Sadowski.

wtorek, 2017-04-25

Prezentacja raportu "Kompetencje przyszłości w polskich firmach rodzinnych 2017"

Najbardziej pożądaną kompetencją przyszłości, którą zamierza rozwijać ok 67 % firm rodzinnych jest inteligencja społeczna, wynika z badania "Kompetencje przyszłości w firmach rodzinnych" przeprowadzonego przez Fundację Firm Rodzinnych (FFR) we współpracy z firmą doradczą EY i Bankiem Pekao.

Prezentacja raportu odbyła się w poniedziałek, 24 kwietnia w Warszawie....

czwartek, 2017-04-20

Posiedzenie Parlamentarnego Zespołu na rzecz Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego

W środę 19 kwietnia 2017r. w sejmowej Sali Kolumnowej odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu na rzecz Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego. W jego trakcie koalicja "Polacy na rzecz sprawiedliwych podatków" składająca się z Centrum im. Adama Smitha, Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, Instytutu Jagiellońskiego, Forum dla Rozwoju oraz Izby Przedsiębiorców...